riktig belysning stue

5 tips til riktig belysning i hjemmet

Har du riktig belysning tilpasset hjemmet ditt? Her er de vanligste feilene, og tips til hvordan du selv enkelt kan forbedre lyssettingen.

Lysdesigner i Light Bureau, Arve Olsen, forteller at en av de vanligste feilene folk gjør når de skal belyse hjemmet, er å fokusere for tidlig og for mye på hvilke lamper man ønsker, og ikke hva slags lys de gir.

– Vurder først om du ønsker fokusert eller mykt lys, varmt eller kaldt, farget eller hvitt, kontraster eller jevnhet. Når du vet hvilken lyskvalitet du er ute etter, kan du begynne å lete etter et produkt som oppfyller dette og har den formen og de materialene du ønsker, sier Olsen.

Få riktig belysning på badet

Myk belysning gir en behagelig stemning på badet

Belysning på budsjett

Du trenger ikke å tømme kontoen for å få riktig lyssetting tilpasset dine rom. Hvis du tenker gjennom hva du ønsker av lys og hvordan du vil ha det, er det ingenting i veien med å belyse hjemmet på budsjett. Spør deg selv hvor du trenger lys, hvor mye lys du behøver og hvor du vil at lyset skal komme fra. Da kan du gjøre mer fokuserte innkjøp, i tillegg til at du unngår å over-belyse hjemmet.  

– Hvis du bruker lyskilder med lang levetid og et lavt effektforbruk vil du også se at strømutgiftene reduseres over tid. Det behøver ikke å være kostbart å belyse en leilighet, forteller Olsen.

Ingen fasit på god belysning

Bruken av lys er selvsagt svært variert, da det avhenger av hvilket rom du skal lyssette, og hvordan. Det er stor forskjell på hvordan et rom kan oppleves. Ved å for eksempel ha flere lamper i ett rom, vil du kunne variere lyset etter hvilken stemning du er ute etter å skape. Lys skaper stemning. Enten det er dagslys gjennom vinduet om morgenen, eller telys på bordet om kvelden.

variasjon av riktig belysning

Små variasjoner i belysningen forandrer raskt stemningen i rommet. 

Olsen forteller at det ikke finnes en fasit på hva som kjennetegner god eller dårlig belysning. Likevel mener han at man ofte vil kunne se at et godt lys er tilpasset bruken av rommet, og at det bidrar til å skape en stemning.

– Dersom man bruker en kombinasjon av ulike armaturer – bordlamper, gulvlamper, vegglamper, taklamper og lyskilder integrert i møbler, kan man skape ulike stemninger og oppfylle de fleste behov.

Arve Olsens fem tips til bedre lys i hjemmet:
  1. Velg lyskilder med god lyskvalitet
  2. Vurder lys-styring for å gjøre lyssettingen i huset mer tilpasset din bruk
  3. Lyssett veggflater istedenfor gulvflater, for å skape større romlighet
  4. Lyssett flater helhetlig for å gi et ryddig inntrykk
  5. Bruk mer enn én lampe i et rom for å kunne variere lyssettingen

Foto: Light Bureau, artikkel ifra BoligMani