Markedets mest populære varmekabel med stor oppgradering

Nexans erstatter den kjente og kjære blå varmekabelen TKXP, og ruller i disse dager ut nyutviklingen Nexans TQXP. Å lage en varmekabel som er lett å legge var en viktig faktor for Nexans. Resultater er en skikkelig oppgradering, der kabelen nå er helt uten bly, tynnere og veier bare en tredjedel av forgjengeren.

Det er ikke hver dag et markedsledende produkt med stolte tradisjoner fases ut.

Varmekabel tilpasset norske forhold

For Nexans var særlig én ting viktig under utviklingen av kabelen.

— Vi må gi håndverkerne verktøyene de trenger i hverdagen! Derfor er TQXP tilpasset norsk byggeskikk og norsk klima. Vi har bygget opp og satt sammen hele kabelen på nytt, med materialer og teknikker som gir en lett kabel som enkelt legger seg «dødt», forklarer Bjørn Aaserud, kabelentusiast og leder for produktavdelingen i Nexans.

Dette er Nexans TQXP

Den nye varmekabelen kommer med flere forbedringer.

— Vi har fjernet blyet, gjort den tynnere, og redusert vekten til en tredjedel, som er store fordeler for håndverker. Istedenfor bly lages kabelen nå med en skjerm av aluminium. Kabelen har også integrerte skjøter, som gir en sømløs og jevn ytre kappe. I tillegg er endestykket totalforseglet og helt vanntett, sier Aaserud.

 

TQXP kan legges i støpte gulv (både tradisjonelle og lavtbyggende) og i trebjelkelag. Kabelen passer også godt til snøsmelteanlegg, jordoppvarming og til frostsikring av vann- og avløpsrør. Kabelen kan monteres på armeringsjern.

Testet av elektrikere

Aaserud mener det finnes én test som er like viktig som alle de andre testene til sammen.

— At vi oppfyller alle tekniske krav og forskrifter er en selvfølge, men hvis det å installere varmekabelen føles kronglete for montørene har vi et problem.

For å sikre at brukervennligheten er ivaretatt har flere erfarne elektrikere testet den nye kabelen – og gitt sin objektive mening.

— Kabelen får godkjent med pluss i margen. Sammenlignet med en del andre produkter på markedet er den helt super; noen varmekabler hopper jo nærmest etter deg når du forsøker å legge dem, sier Stian Havsjømoen, elektriker hos Ås Elektriske.

— At jeg kan håndtere større lengder uten at kveilen blir for tung, er en fordel – særlig på større prosjekter. Det tar nok ikke lang tid før vi har glemt den gamle kabelen, supplerer Jon Murud, elektriker hos Kolbotn Elektro.

Store miljøfordeler med kortreist kabel

Både EU og Norge har lenge snakket om viktigheten av å fase ut tungmetaller som bly. I TQXP er alt blyet erstattet med mer miljøriktige materialer.

— Selv om bly er en god varmeleder, ble det først og fremst brukt for å få kabelen til å ligge i ro. Det har vi nå ordnet på andre og bedre måter, forteller salgsdirektør i Nexans Jon Seip som utdyper:

— Vi mener det er riktig å se «lenger» enn bare de store miljøfordelene med utfasing av bly. Bly er både dyrt og tungt; det har gjort pris og transport krevende. Nå blir kabelen billigere å produsere, samtidig som den blir enklere for håndverker å arbeide med. Og så er vi selvsagt stolte over at et slikt kvalitetsprodukt produseres i Norge.

"disclaimer, artikkel hentet ifra våre leverandører"