Nye EU regler for lyskilder

Dette må du vite om de nye EU-reglene for lyskilder som trer i kraft i løpet av 2023.

I løpet av 2023 trer nye regler fra Ecodesign-direktivet 2019/2020/EU og RoHS-direktivet 2011/65/EU i kraft. Dette innebærer blant annet at lyskilder som lysstoffrør og kompaktlysrør som inneholder kvikksølv, tas ut av markedet. Hva betyr det i praksis for deg?

– I løpet av 2023 blir det forbudt å produsere lysstoffrør og andre mindre lyskilder som har høyt energibruk og inneholder kvikksølv. Leverandørene av belysning har allerede LED-produkter og nye gode løsninger for dette på plass.

Må man skifte armaturene?

Etter hvert som kundene dine blir oppmerksomme på de nye reglene, så har du sikkert endel spørsmål om man må skifte både lyskilder og armatur.

– Man må ikke skifte ut alt, men noen ganger kan det være vanskelig å få tilpasset de gamle armaturene til de nye LED-lyskildene. For mange vil det være mest effektivt å bytte alt når man først skal gjøre noe.

Dersom man velger å bygge om armaturene, er det viktig å være oppmerksom på at det kan påvirke garantien til belysningsproduktet.

Geir Ove Horn-Eggestøl, Head of Trade i LEDVANCE, skisserer tre alternative løsninger for sluttkundene.

Alternativ En; noen vil velge å hamstre inn de gamle lyskildene før de går ut av produksjon, og utsette byttet til LED i noen år.

Alternativ to: er å beholde lysanlegget og gjøre en retrofit med nye LED-lyskilder, men dette er avhengig av at anlegget takler LED-lyskilder.

Alternativ tre: Den tredje løsningen er å bytte ut armaturene til mer effektive LED-armaturer.

– Det tredje alternativet er ofte det beste, men i noen tilfeller er kanskje armaturene en del av det arkitektoniske uttrykket, og da er det ikke bare å skifte ut alt. Derfor anbefaler vi at, elektrikeren og sluttkunden i samarbeid finner den beste løsningen for akkurat det lysanlegget, sier han.

Lønner seg å bytte til LED

Selv om LED-lyskildene er dyrere å kjøpe inn enn de gamle sortene, vil det være en god investering for de fleste.

– Hvis man må bygge om armaturer ved å koble ut forkobling/ballast, før LED-lysrør settes inn, vil bruk av elektriker kunne gjøre det dyrt. Da vil det trolig være mer lønnsomt å skifte til moderne armaturer. Dersom LED-lysrør kan settes rett i armaturen uten å koble om, vil dette kunne være et bra alternativ, dersom det ikke er ønskelig med ny armatur.

For de fleste av kundene dine vil det med andre ord lønne seg ganske raskt å oppgradere til et nytt og mer moderne lysanlegg.

– I Norge har vi hatt billig strøm og ingen økonomiske incentiver til å oppgradere til LED. Vi har hatt en konverteringsprosent på 2–3 %, mens i naboland som for eksempel Danmark ligger den på langt over 50 %. Dette er i full fart med å endre seg nå, ettersom stadig flere ser at LED-belysning gir store økte besparelser for både økonomien og miljøet, sier Hågensen, Sales Manager Trade Professional Lighting i Signify

Artikkel hentet fra Onninen.no