Hvilken Elbil lader fikk Best i Test av NAF

NAF har sammenlignet og vurdert 10 av elbilladerne på markedet, og gjort en grundig gjennomgang av sikkerhet, montering, brukervennlighet og design. 

Kort fortalt:

  • NAF har vurdert og sammenlignet 10 av elbilladerne på det norske markedet.
  • En fagjury har grundig undersøkt sikkerhet, dokumentasjon, funksjonalitet, montering og brukervennlighet.
  • Prisen spenner fra rett over 2 000 kroner til 10 000 kroner.

Hjemmelader til din elbil eller plug-in hybrid

Det finnes nærmere 30 ulike elbilladere å velge mellom på markedet, og prisen spenner fra 2000 kroner til langt over 20. 000 kroner. I tillegg kan du til og med kjøpe ladeboks samtidig som du handler inn til middagen.

For å hjelpe deg med å velge, har vi sett nærmere på 10 av elbilladerne på markedet. Våre eksperter har gjort en vurdering av sikkerhet, montering, brukervennlighet og design.

De ti ladestasjonene i testen er valgt ut på bakgrunn av popularitet, pris og unik funksjonalitet. Blant produsentene som har flere elbilladere i sortimentet har vi valgt å se nærmere på bestselgerne på privatmarkedet, ment for å lade én bil om gangen.

Under testen har ladestasjonene ikke vært koblet opp mot verken strømnettet eller en bil. Dette er en ren sammenligning og analyse av funksjonalitet, montering og brukervennlighet.

Juryen har vurdert alle elbilladerne grundig, fra emballasje til montering, funksjonalitet og design.

Zaptec Go er best i test av ladebokser/elbillader

Det er Zaptec Go som stikker av med seieren i vår sammenligning av elbilladere. Denne ladestasjonen skårer høyt på alle punkter, inkludert at den oppfyller alle sikkerhetskrav fullt ut. I tillegg kan den skilte med innebygde funksjoner for smart lading, den har et godt design og den har en hyggelig pris.

På sikkerhetsfronten er Zaptec den eneste leverandøren som har vist oss at alle krav til DC-overvåkingen er oppfylt, inkludert kraftig nok utkobling av en eventuell feilstrøm. Dette gjør Zaptec Go til testens tryggeste valg.

Hvis vi skal sette fingeren på noe, er det at Zaptec beskriver trefase-lading på IT-nettsystem i installasjonsbeskrivelsen – uten å opplyse om at dette er at avvik fra installasjonsnormen (NEK 400). Vi anbefaler ikke en slik installasjon før Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap konkluderer med om det er i henhold til regelverk.

Elbilladerne er vurdert og analysert av en jury bestående av fagpersoner og en superbruker:

  • Jan Tore Gjøby, elektroingeniør og NAFs ladeekspert
  • Richard Kampenhaug, elektriker og konsulent i GreenGrid
  • Bjørn Nyland, elbilist og bil-tester på Youtube.

se hele testen på NAF`s nettsider

Zaptec Go er testens beste lader

Zaptec Go er en kraftig, liten elbillader – og det er også testens beste lader. Den dekker alle strømnett, og lar deg lade med inntil 22 kW.

Den minimalistiske emballasjen gjør boksen enkel å frakte for montøren. Den er liten og kompakt, og kommer også i flere farger. Den har innebygde løsninger for enklere montering.

Kraftig og liten hjemmelader

Vi har tatt en prat med testens jury, bestående av Bjørn Nyland, erfaren elbilist og tester elbiler profesjonelt, Jan Tore Gjøby, elektroingeniør og NAFs rådgiver på lading, og Richard Kampenhaug, utdannet elektriker og driver eget konsulentselskap.

– For en lekker liten boks! Det føles som å pakke opp en smarttelefon, sier Bjørn Nyland, som er i gang med å åpne esken Zaptec ligger i.

– Dette er minimalistisk emballasje, det er bra. Den tar lite plass i bilen, så er lett å ha med mange, påpeker Rikard Kampenhaug.

– I utgangspunktet liker jeg designet godt. Men som med Easee er jeg redd for varmegang i en så fysisk liten boks når den dekker så høy effekt, legger Jan Tore Gjøby til.

– Lekre monteringsløsninger

Designmessig skiller Zaptec Go seg positivt ut. Den er liten og kompakt og kommer i flere farger.

Den kommer med RFID-identifisering, slik at du kan låse laderen med NAF Ladebrikken din.

Under dekselet gjemmer det seg finurlige løsninger som skal gjøre jobben enklere for elektrikeren. Laderen har innebygget vater og løsninger for å ikke miste små deler under montering.

– Jeg synes det er fint at de har tenkt på elektrikeren, sier Kampenhaug. 

– I tillegg får jeg en kvalitetsfølelse når jeg tar i boksen. Du føler det i fingrene.

Du får den billigest hos LEDonline.no ifølge prisjakt.. og med gratis frakt.