Velger du rett Dimmer?

Ting å unngå hvis du vil ha dimmer

Flere og flere norske hjem utstyres med dimmere slik at lyset enklere kan kontrolleres. Her er noen ting du må unngå å gjøre når du skal installere dimmer.

Belysning har utrolig mye å si for hvordan et rom fremstår. Er lystemperaturen for kald vil lampene kunne gjøre rommet sterilt og utrivelig. For varmt og det vil i verste fall kunne minne om et bordell. Har man for lite lys vil det bli dunkelt, og har man for mye vil man ikke greie å slappe ordentlig av.

Vi bruker hjemmet til alle tider av døgnet, og til forskjellige formål. Derfor er også en dimmer helt genialt. Installerer man dimmere i ulike rom får man god kontroll på lysstyrke og intensitet. Man kan gå fra full belysning når gulvene skal vaskes eller skoleleksene utføres, til romantisk og dempet belysning når lørdagskvelden nærmer seg. Ønsker du å investere i dimmere til hjemmet? Da er det et par ting du bør passe på.

 

Du velger en lyspære eller et lysrør som ikke kan dimmes

Det aller første man må huske på er at ikke alle lyspærer eller lysrør kan dimmes. Hvorvidt dimming er mulig avhenger av hvilken forkobling som finnes i armaturen. Lysrør er eksempelvis ikke laget for dimming med vanlig dimmer, og ordinære sparepærer kan heller ikke dimmes. Flere LED-pærer kan dimmes, men lar seg kanskje ikke dimme så langt ned som man ønsker.

I visse tilfeller er muligheten for dimming avhengig av antall lyspærer på samme dimmer, mens andre ganger krever dimmemuligheter bunnlast. Sørg med andre ord for at belysningen du går til innkjøp av kan dimmes dersom det er målet, slik at du ikke kaster bort penger på noe som ikke kan brukes til ønsket formål.

 

Belastningen på dimmeren er for liten eller passer ikke sammen med dimmeren

Mange som installerer dimmere opplever i ettertid at lyset flimrer når det er på. Ofte skyldes dette en av to ting. Lyset kan flimre dersom belastningen på dimmeren er for liten, eller det kan oppstå flimring dersom dimmeren og belastningen ikke passer sammen.

Heldigvis er det relativt enkelt å løse dette vanlige problemet. Her trenger man nemlig kun å skifte til en dimmer som har mulighet til å justere minimumsverdien på belastningen. Vil du heller være føre var er det viktig å se etter en dimmer som passer sammen med lyskilden.

Dimmeren du velger er ikke av god nok kvalitet

Dersom lyset fremdeles flimrer, og det ikke kommer av at belastningen på dimmeren er for liten, eller at dimmeren og belastningen ikke passer sammen, kan det henge sammen med at dimmeren din rett og slett ikke er av god nok kvalitet. Dårlig kvalitet på dimmeren kan skape mye overharmonisk støy på nettet – og det er dette som fører til flimring i lyset.

Når du leter etter en passende dimmer til hjemmet er det derfor viktig å undersøke hvilke merker som har god nok kvalitet. Ta en prat med de ansatte i elektronikkbutikken eller kontakt en elektriker dersom du vil ha skreddersydde råd til nettopp ditt hjem

 

Du velger en brannfarlig dimmer

I dag er det mange som foretrekker LED-belysning fremfor halogenlamper i for eksempel downlight-anlegg. Dette kommer både av at LED-lys er kjent for å være mer miljøvennlige, men også fordi de har mindre overopphetings-problematikk.

Når man skal gå til anskaffelse av dimmere er det viktig at både lyskilde og dimmer sparer energi og er sikker. Avgir lyskilde for mye varme eller har man skaffet seg en dimmer som ikke passer inn i hjemmet vil man risikere brann. Sørg derfor for å finne alternativer som ikke har store overopphetings-problemer.

 

Billig VS dyr dimmer

Vi får mange spørsmåll om man kan kjøpe en billig dimmer kontra en veldig dyr en. Det er med dimmere som med mye annet her i verden, man får det man betaler for. Billige dimmere ser vi i mange tilfeller fungerer helt fint, men kan ha et litt mer "hakkete" dimmemønster en mer påkostede dimmere. så det kan helt klart lønne seg å kjøpe en dimmer av litt kjent merke. 

Smart Dimmer?

Det har kommet mange nye dimmere på markede siste årene, som både er smarte og "semi" smarte. Noen bruker WIFI andre bruker blåtann, zigbee og andre kommunikasjons plattformer. Det som er viktg med valg av dimmer her vil være å se på hva ditt behov er. Er det for å slippe og gå ut av godstolen for å dimme eller er det mer for å kunne lage senario forex. 

Du har skaffet en ny lyskilde, men har fremdeles gammel dimmer

Dimmere er ikke en nyoppfinnelse, og i dag er det mange som har gamle dimmere installert i hjemmet. De har kanskje fungert helt fint – frem til nylig. Da er det mange som begynner å stusse på hva problemet kan være. Noen ganger har dimmeren rett og slett gått ut på dato, og det kan være på tide å bytte ut mekanismen. Har du derimot nylig byttet ut lyskilden kan dette være årsaken til dimmer-tullet.

Skaffer man seg en ny lyskilde til en gammel dimmer kan det hende at det er den lave lasten som forårsaker problemene. Gamle dimmere takler ikke like lav last som nye, så i mange tilfeller vil det være fordelaktig å bytte til en dimmer som tåler mer. Dette kan også lønne seg da lav dimming kan være energibesparende.

HUSK en viktig ting. Dimmere skal instaleres av en autorisert elektrikker

Trenger du hjelp til å velge dimmer?

Hvis du er usikker på hvor du bør starte i jakten på den perfekte dimmeren kan em elektro være til hjelp. Vi har lang erfaring med dimmere og ulike lyskilder, og vet godt hvilke komponenter som passer sammen. ta gjerne kontakt på kundeservice@ledonline.no for å få hjelp til valg av dimmer