Lær om LEDstriper

Definitive Guide til LED Strip Lights Image

LED strip lys gir deg mulighet til å bli kreativ hvor som helst i ditt hjem takket være deres allsidighet og fleksibilitet.

Fra å legge til et pulserende RGB lys i garderoben og soverommet, for å skape en moderne og subtil atmosfære på kjøkkenet eller på badet, er alternativene du får med LED strip belysning, er ganske ubegrensede.

For å få mest mulig ut av LED-stripelysene dine, er det noen ting du må vurdere først, for eksempel installasjon, lengde, fargevalg og strømforsyning.

Denne veiledningen gir deg den komplette nedgangen på alt du trenger å vite, slik at du kan handle for LED-stripelys med full tillit.

Hva er LED strip lys?

La oss starte med det grunnleggende ...

En LED stripe lys er en lang stripe - eller tape - av små LED-chips som er plassert med jevne mellomrom. Båndet selv kommer i varierende lengder og dyp, men er trang nok til å tillate stor allsidighet.

Dette betyr at de kan plasseres i vanskelige områder, for eksempel garderober, under skap, døråpninger og langs banister. Når den er slått på, lyser LED-sjetongene, og gir imponerende aksentbelysning uansett hvor du trenger det.

LED strip belysning kan også kjøpes som vanntett versjon, slik at du kan bruke dem i våte områder trygt. Det er også en rekke fargevalg å velge mellom, noe som gjør LED-belysningsløsningen utrolig tilpassbar til forskjellige anledninger, hendelser og stemninger.

Det finnes en rekke lengder mellom 1m og 5m, og du kan kreve at en elektriker installerer dem hvis de er tilkoblet. Men for enkelhet kan du velge et plug-and-play-sett som kan installeres innen fem minutter, da alt du trenger å gjøre er å koble dem inn. Det finnes også 230V LEDstriper som man kan ha i opptil 100meter pr lengde.

Fordeler med LED strip lys

For å oppsummere er de viktigste fordelene med LED-stripelys: 
• Lavt energiforbruk 
• Allsidig og kan klippes og tilpasses
• Tallrike fargevalg for å skape forskjellige effekter 
• Enkelmonterbare plug-and-play-sett som er tilgjengelige samt permanente installasjoner 
• Vanntett tilgjengelige alternativer

LED strip belysning kit

Ulike typer LED strip lys

Det er to hovedvalg av LED-stripelys: Plugg and play eller nettstrømforsyning - den sistnevnte krever en separat transformator. Begge har forskjellige fordeler, og vi kommer nærmere inn i det her.

Plug and play LED strip lys

Plug and play LED-stripsett er perfekte hvis du leter etter en rask løsning. De kan installeres på få minutter uten behov for ekstra hjelp fra en elektriker. Når du har målt lengden på stripen du trenger, må du bare kutte på riktig måte, ta av limstøtten og fest stripen på plass før du plugger inn og slår på.

Hovedbegrensningen med plug-and-play LED strip belysning er at de er kortere enn kablede alternativer, noe som fører til mindre allsidighet når de belyser større områder. Men hvis du bare lyser opp et mindre område, for eksempel et soverom hodegjerde eller garderobedør, så vil en plugg og leke kit mest sannsynlig gjøre jobben. Bare vær sikker på at du måler før du kjøper.

Slik gjør du LED-belysningslyset dimmbart

De fleste LED strip belysning er dimbar, men du trenger en kompatibel LED-dimbar transformator for å gjøre dette. Når du kjøper en transformator for dimmering av LED-stripelys, må du kontrollere at produktet er tydelig merket som "dimmbart".

LED-lysdempens dimmbare LED-transformatorer gjør det mulig å dimming av LED-produkter med konstant spenning ved hjelp av populære TRIAC-dimmerbrytere, for eksempel baklengs eller forkant. Dette betyr at du i de fleste tilfeller ikke engang må skifte dimmerbryteren. (ps: dette gjelder sun spesielle løsninger)

Sprøytetett og vanntett LED strip belysning

Det finnes tre forskjellige typer belegg tilgjengelig med LED stripe lys: ikke-vanntett, sprøytetett og vanntett.

Mange velger å være vanntett hvis de legger til litt levende farge på kjøkkenet, badet eller - hvis de er heldige nok til å ha en - deres svømmebasseng.

Når du handler for LED-striper, må du sørge for at du holder øye med deres "IP-rating". Dette er måling som brukes til å vurdere hvordan "hardfør" en LED strip lys er mot fuktighet og støv.

"IP" står for "Ingress Protection" - jo høyere Ingress Protection, jo mer beskyttet er lyset mot elementene. Dette er en vurdering som brukes over en rekke andre LED-lamper, ikke bare stripe belysning, som flomlys og industriell / kommersiell belysning.

IP-klassifiseringen kommer med to tall. Det første nummeret er en vurdering ut av seks for beskyttelse mot faste gjenstander, for eksempel støv. Det andre nummeret angir beskyttelsesnivået mot fuktighet. Dette er vurdert ut av åtte.

Splashproof LED strip belysning kommer ofte med en IP44 rating, mens vanntett LED striping belysning har en IP67 rating.

Hvilke LED-stripe lysfargevalg er tilgjengelige?

En av de store fordelene ved LED-lys er at de er tilgjengelige i forskjellige fargetemperaturer, noe som betyr at de kan støte forskjellige nyanser av hvitt lys, slik at du kan få full kontroll over atmosfæren.

Disse fargetemperaturene måles i 'Kelvins' (K). De viktigste Kelvin-vurderingene er: 
• Varm hvit: 2200-3200K ( i Norge er 2700Kelvin mest vanlig)
• Dagslys: 4000-4500K 
• Kul hvit: 5000-6000K

kelvin diagram

Nedre Kelvin-klassifiseringer kaster "varmere" toner som ofte brukes i oppholdsrom, som soverom og stuer.

Høyere Kelvin-klassifiseringer, som danner kjøligere toner, brukes ofte i bad, kjøkken og moderne omgivelser.

Multicolour strip lys RGB

Noen LED-stripelys kommer også med flerfargete alternativer, noe som betyr at du kan bytte mellom en rekke farger ved hjelp av en RGB-fjernkontroll.

Avhengig av hvilken modell du velger, kan du også lage spesielle effekter, for eksempel blinkende og fading for å virkelig gi ut visningsvinduene for store arrangementer.

Hvordan installere LED strip lys

LED Strip Lights i soverom

Nå vet du hvilken fargebåndbelysning du vil ha, transformatoren du trenger og lengden på stripen som kreves, du er klar til å installere.

Installasjonsprosessene kan variere avhengig av hvor du installerer striplampen eller om du trenger ekstra støtte fra en elektriker, men det er en bred metode for installasjon som vi vil se nærmere nedenfor.

Installering av kablede LED-stripelys

Hvis du kobler LED-stripelysene til strømnettet, må du: 
• Koble en LED-kompatibel transformator til strømnettet - utvide kabelen med 2 kjernefrekvens hvis nødvendig 
• Du kobler deretter transformatoren til stripelyset selv, vanligvis i en diskret sted hvor det er skjult for visning. Det anbefales at det ikke er installert i varme områder, da det kan skade transformatoren. 
• Fjern limet tilbake fra striplampen og tape på det området du ønsker. Klipp til lengden hvis nødvendig

Se diagrammet under for et sammendrag:

LED Strip Light Installasjonsdiagram

Installering av RGB (multicolour) strip lys følger en litt annen prosess med et ekstra trinn å vurdere: 
• Koble lysdiodetransformatoren til strømnettet 
• Koble til en fjernkontrollenhet som gjør det mulig å endre belysningen på belysningen via fjernkontrollen 
• Til slutt kobler du RC-enheten til LED-stripelyset. 
• Fjern limet tilbake fra striplampen og tape på det området du ønsker. Klipp til lengden hvis nødvendig

Se diagrammet under for et sammendrag:

RGB LED Strip Light Installasjonsdiagram

Installere plug og play LED strip lights

Plug and play LED strip lys er enda enklere å installere og krever heller ikke hjelp fra en kvalifisert elektriker. Du trenger rett og slett å: 
• Klippe stripen til lengde - stripen vil bli merket med kutt for å hjelpe deg med dette • Skru av 
tapeet 
• Fest på ønsket overflate 
• Plugg inn og slå på

Tilkobling av flere lengder av stripbelysning

I noen tilfeller - for både plug and play og lysnettet lysdiodelys - kan det hende du må legge til flere lengder av stripe sammen, spesielt hvis du navigerer rundt båndet rundt vanskelige områder og hjørner, eller hvis du har et spesielt stort område til lys opp.

For å komme seg rundt er dette enkelt ved å bruke spesielle stikkontakter.

Strip-kontakter krever ofte ikke lodding - du setter bare de to ender av stripe inn i de to tilstøtende klippene og klikker på plass.

Pass på at du velger den riktige størrelsen av strip-kontakten for størrelsen på stripen du bruker. Det er 3 forskjellige størrelser å velge mellom: 
• 8 mm-kontakt for enkeltfarge 3528 (liten chip) stripbelysning 
• 10 mm-kontakt for enkeltfarge 5050 (storchip) stripbelysning 
• RGB-kontakt for flerfarget 5050-stripe