Kundeservice

+47 69 00 14 99

GOD plassering (se her for utendørs belysning)

God plassering av downlights henger tett sammen med møbleringen. 

- I stua er det viktig å vite hvor møbler og medieutstyr skal stå før du plasserer downlights i taket, sier Erlend Lillelien, fagsjef i Lyskultur, Norsk kunnskapssenter for lys. 

Ikke tenk symmetri

Mange sitter med en plantegning av boligen sin og tegner opp et symmetrisk nett med downlights uten å tenke på møbleringen. Det kan få uheldige konsekvenser. 

- Ikke tenk symmetri for symmetriens skyld, ikke lag linjer på forhånd. Se først hvor du har behov for lys, og trekk heller opp linjer i etterkant.

- Det verste du kan gjøre, er å pepre taket med downlights, for da lyser du bare opp gulvet og ikke noe vertikalt.

- Det var en stund det var mange som pepret hele boligen med downlights. Det blir verken fint eller praktisk

For mange downlights kan gi et platt og kjedelig lys. Man bør alltid kombinere downlights med andre lyskilder i stua.

Lys opp veggflatene

Downlights bør brukes til å lyse opp veggflatene og ikke gulvet. Dette er gjeldende i nesten alle tilfeller. Om man bruker tilbaketrukne LED kilder vil man ikke få slike direkte lyskilder synlige. 

- Du bør plassere downlights så lyset treffer de vertikale flatene, tingene du har. Velger du i tillegg justerbare downlights, er det lett å rette lyset mot noe spesifikt, som et bilde på veggen. 

Mange plasserer downlights altfor langt ut fra veggen, resultatet blir ofte bedre om du plasserer dem nærmere veggen, så den blir lyst opp. 

- Velger du justerbare downlights, bør du plassere dem i taket 30-60 cm ut fra veggen. Velger du faste downlights, bør du plassere dem i taket mellom 25 og 40 cm ut fra veggen.

Plasserer du downlights over sittegruppe, altfor langt fra veggen, kan du bli blendet når du sitter eller ligger i sofaen. Det beste er kanskje å droppe downlights over sofaen, sier Lillelien. 

Skal du belyse en bokhylle, er det fint om downlightene plasseres i taket, 40 cm ut fra der bokhylla slutter. 

Unngå blending

Generelt er det smart å passe på at du ikke blir sittende eller liggende og se se rett opp i en downlight, når du oppholder deg i stua. 

Downlights som ligger flush med taket, kan blende. Velger du derimot et armatur der lyskilden er inntrukket, er det vanskelig å se hvor lyskilden kommer fra, og det er vanskelig å bli blendet. 

Vær også bevisst på plassering av downlights ved TV-en. 

- En downlight i taket rett over TV-skjermen vil gi gjenskinn, plasser heller en downlight i taket på hver side av TV-en, men dette beror litt også på TVen og om skjermen er av det skinnende slaget. 

- Det er også viktig og tenke fremover, kanskje huset/leiligheten blir solgt og dem som kjøper har andre ønsker for plassering av møbler/TV/spisestue osv. Er man for bastant med plassering vil dette kunne "låse" for andre plasseringer av møbler en det som passer for deg idag

Lys opp der du skal jobbe

På kjøkkenet er det mange som plasserer downlights for langt unna arbeidsflatene. 

- Problemet er at mange plasserer downlights slik at lyset treffer bakhodet framfor kjøkkenbenken der du skal arbeide. En god plassering er ofte i taket 10 cm inn fra enden av benkeplaten, eller i taket midt mellom benkeplaten og overskapet, sier Lillelien. 

Unngå kaldt og blålig lys

Mange er redd for å få en kald, blålig belysning dersom de velger LED-pærer, men velger du pærer med rett fargetemperatur, så skal ikke det være noe problem. 

- LED-pærer finnes i ulike fargetemperaturer. Velger du pærer med en fargetemperatur på 2700, får ikke lyset et blålig skjær.

- LED-pærer bør også ha en RA index over 80. Velger man pærer med lav RA vil man få et "gråskjær" i lyset i rommet, noe som ikke er veldig pent. Lav RA index er ofte og finne på veldig billige produkter på grunn av LED typen som blir brukt er billig.

- Valg av riktig LED chip i produktene er også en indikasjon på om produktent er bra. LED chip fra CREE, Samsung, Brightlux er Chip leverandører som leverer gode og langvarige LED chip. 

Det er også smart å alltid velge dimming. I motsetning til halogenpærer, får ikke LED-pærer et varmere lys når de dimmes. Men dimming gir deg uansett mulighet til å skape et svakere lys og ulike stemninger.

Dimming og LED er ingen rett frem løsnning. Husk å få LED dimmer som er tilpasset til det produktet du kjøpet. Det kan også være lurt og sjekke om produktet også vil passe til flere type løsninger, forexsempel NEXA, X-Comfort osv.

Tenk fremover

Husk og tenke fremover. Se gjerne for deg flere senario når det gjelder møblering. Tenk også at i fremtiden så ønsker du kansje mer lys i enkelte soner idag. Velg sterk nok lyskilde. husk at noen LED dioder vil lyse noe svakere etter hvert som dem blir brukt, i snitt vil dette være fra 5 til 20% i diodens levetid. Dette er noe som er gjeldene for alle typer LED dioder.

LED downlight, LEDstriper og LED Lamper til super priser. Norges Beste LED nettbutikk