Plassering av UTE belysning (se her for innendørs belysning)

Det er ikke bare innendørs at belysning er viktig. Riktig utendørs belysning øker trivselen. Utendørsbelysning skaper en god stemning og en pen utsikt fra huset, i tillegg til at den har en betryggende og preventiv effekt.

Bruk riktig IP klassifisering
En IP klassifisering beskriver hvilken beskyttelsesgrad lysarmaturet har. Altså hvor mye vann og støv som kan trenge inn. En IP klassifisering består av to tall. Det første tallet beskriver beskyttelse i forhold til inntrengning av objekter som f.eks. støv. Det andre tallet beskriver beskyttelse i forhold til vann.

 

Utendørs er det mye fuktighet, jo høyere IP klassifisering dess sikrere. Hvilken IP klassifisering man burde velge på de ulike områdene på terrassen er en risikovurdering din elektriker skal ta
 
IP23 = Regnsikkert
IP44 = Beskyttet mot vannsprut fra alle retninger
IP65 = Beskyttet mot direkte vannstråler
IP68 = Vanntett
 
Fremhev detaljer i uteområde ditt
Målet med å belyse hagen/oppkjørselen er ikke å lyssette hele området, men å fremheve detaljer.
Velg ut det du ønsker å vise frem.
 
Nedenfra og opp
Når du har bestemt deg for hvilke områder du skal belyse må du finne ut av hvordan. En fin metode er å lyse nedenfra og opp. Da unngår du blending. Hvis lyset er blendene får den en motsatt effekt, fordi når man myser ser man mindre.
 
Treff en gjenstand
For å få utbytte av lyset, la det treffe f.eks. en busk eller en mur. Tenk deg at du står med en lommelykt i mørket, for å få en effekt av lysstrålen må den treffer noe.
 
Hvis man skal lyse opp et tre kan det være mer smakfullt med flere små lyskilder i stedet for en kraftig flombelysning mot treet. Plasser lyskilden nærme det du skal lyse opp slik at du får mest mulig utbytte av lysstrålen.
 

Litt flere Tips til lyssetting av uteplassen

  • Bruk en lommelykt for å prøve ut ulike ideer når du skal belyse uteplassen. Tenk på det fra et praktisk perspektiv – gå til inngangsdøren i mørket og noter deg alle plassene hvor et godt lys ville gjort det lettere og tryggere å gå. Husk å lyse opp døren og nøkkelhullet også.
  • Ta utgangspunkt i noe du liker spesielt godt i hagen, for eksempel et vakkert tre eller en stein. Treet bør belyses nedenfra eller fra siden, gjerne fra flere vinkler.
  • Et sikkert kort er å lyssette vintergrønne busker og trær. Unngå planter som visner om vinteren.
  • Strålekastere i bakken er fint hvis du vil fokusere på en vakker fasade. For å få et jevnt, varmt lys er det viktig å velge bredstrålende strålekastere og plassere dem nærme hverandre.
  • Uteplassen vil virke større hvis du belyser for eksempel et tre i utkanten av hagen.
  • Bruk heller flere svake enn få sterke lamper, så unngår du å bli blendet.
  • Tenk på sikkerheten. Ikke bruk produkter som er beregnet på innendørs bruk ute.
  • Bruk fagfolk til avanserte installasjoner med flere lamper, eller ledninger som må graves ned i rør.
  • Sørg for at belysningen kan tennes og slukkes innenfra.
  • Ikke overdriv. Blir det altfor mye, kan den vakre stemningen og spennende kontraster lett forsvinne slik at lyset dreper sin egen effekt.

 Lykke til med Belysningen

LEDonline.no