Lysekspertise blir avgjørende for morgendagens elektriker

Lysets påvirkningskraft er enorm. Lyskvalitet, lystemperaturer og andre lysegenskaper kan både påvirke produktiviteten vår og humøret vårt. I en verden der vi stadig utsettes for kunstig lys og forbrukerens bevissthet og kunnskapsnivå samtidig styrkes, må morgendagens elektriker også være en god rådgiver for kunder som ønsker mer enn bare belysning.

Ståle Brandt er markedsdirektør i Unilamp – og lidenskapelig opptatt av lys og lysets egenskaper. Han registrerer med glede at flere og flere elektrikere styrker sin kompetanse de forskjellige lystypene som finnes. På spørsmål om han kan forklare viktigheten av lyskvalitet, vel, da lyser han opp.

Lyskvalitet som fagfelt

«En lampe er ikke lenger bare en lampe. Vi vet nå at lyskvaliteten påvirker hvordan fargene rundt oss gjengis, og alt fra humøret og produktiviteten til døgnrytmen vår», innleder Brandt.

Brandt viser til en lang rekke med solide forskningsartikler som viser at lyskvalitet betyr mye for oss mennesker. I hele menneskehistorien har vi vært vant til å våkne til soloppgangen og det varme, oransje lyset fra horisonten. Utover dagen blir lyset blåere og kaldere, helt til det går tilbake til den behagelige og avslappende oransjefargen himmelen får når solen går ned.

Lyset vi får fra solen kan måles på en RA-indeks, som enkelte forklart handler om en lyskilde sin evne til å gjengi farger. Solen har en RA-indeks på 100 %, siden den klarer effektivt å gjengi alle fargene på fargespekteret.

Det betyr at innredningen i huset ditt kan ha én farge når det belyses av solen, mens det kan se helt annerledes ut når solen forsvinner og belysningen kun skjer med kunstig lys. Denne forskjellen er fremtredende om lysene man velger har lav RA-indeks – og man kan da si at lyskvaliteten er lav.

Opplysningstiden – LED-lyset kommer

Glødelampen og halogenlampen var geniale på sine vis. Glødelampen hadde i likhet med solen en RA-indeks på 100 % - og avga i tillegg det varme og avslappende lyset som vi mennesker trenger om morgenen og om kvelden.

Nå har nye lyskilder erstattet både stearinlys, gløde- og halogenlamper. LED-lys og blått skjermlys omgir oss hele tiden. Mange har tidligere valgt vekk LED-lys på grunn av det blålige lyset de avgir. «LED-lyset har blitt videreforedlet til en strålende lyskilde og har nå fått en veldig god fargekvalitet. Vi har blant annet et produkt vi kaller WarmDim som lar deg dimme lyset ned til et varmt hyggelys», sier Brandt. Det er denne typen teknologi som gjør at man nå kan få kontroll på måten lyset påvirker oss mennesker og det vi ser og føler.

Unilamp tilbyr også lys som kan dimmes ned i styrke, men der fargetemperaturen forblir hvit og kjølig.

Selv er han tilhenger av det varme lyset. «Om noen spør meg personlig foretrekker jeg et varmt hyggelys hjemme. En varm lysfarge kombinert med stearinlys og en varm peis nå i påsken er uslåelig», sier han. «WarmDim foretrekkes også av mange på hytta, men også på hoteller, restauranter og andre steder der hygge er viktig», sier Brandt.

For tiden gjennomføres det også en rekke studier her i Norge som ser på effektene av forskjellige lystyper. Forskere ser nå på om eldre kan klare seg med mindre medisinering når de eksponeres for riktig lys, om elever forbedrer konsentrasjonen sin og om arbeidere blir mer produktive. Butikkene har allerede påvirket kjøpsmønstrene våre med strategisk belysning i mange tiår.

Smartere lys

«Vi prøver å utfordre grensene for hvor høy kvaliteten på lyset kan bli, vi skal føle at vi har levert det beste lyset som er å oppdrive», sier Brandt. «Nå som LED har kommet såpass langt med tanke på lyskvaliteten har vi begynt å se på flimmerfritt lys. Vi tilbyr allerede flimmerfrie lysalternativer og ser for oss at vi øker innsatsen der i tiden fremover, i tillegg til at vi kontinuerlig er på utkikk etter måte å spare energi på. Vi ønsker jo hele tiden å få mest mulig lys sammenlignet med den energien vi putter inn.»

Unilamp i sterk vekst

Unilamp har entret det norske lysmarkedet som en lysende komet de siste årene. Samarbeidet med Ahlsell har vært viktig for Unilamp mens de har jobbet med å ta markedsandeler. «Unilamp er en lysleverandør for fremtiden og vi har doblet omsetningen på deres produkter det siste året – og veksten fortsetter. De jobber hele tiden med å gjøre lysene sine smartere – og det er en utvikling vi liker», sier Christian Eklind, som er produktsjef for Elektro i Ahlsell.

LEDonline.no er forhanlder av Unilamp via Norske Distributører, som siker at vi til enhver tid har markeds beste betingelser for våre kunder.

Her kan du se alle unilamp produktene.. KLIKK HER