Bytt til LED lys idag

<b>MYE Å SPARE:</b> Familien Carlsen angrer ikke på at de gikk fra halogen til LED.  Foto: NORTRONIC
MYE Å SPARE: Familien Carlsen angrer ikke på at de gikk fra halogen til LED. Foto: NORTRONIC

Byttet til LED - sparer tusenlapper i året

Carina og Christian Carlsen har byttet fra halogen til LED-pæreri huset sitt. I første omgang byttet de pærer i 24 downlights, som til sammen utgjorde en besparelse på 2.300 kroner hvert år.

I neste fase skal de bytte til LED i alle husets 90 lyspunkter - og de ser da på en besparelse på cirka 8.000 kroner per år.

Snart MÅ du bytte til LED: Det er slutt for halogenpærer fra 2016

Innså besparelsen

Familien Carlsen byttet fra 50-watts halogenpærer til 6-watts LED-pærer. I første omgang byttet de i 24 lyspunkter, men etter å ha sett størrelsen på besparelsen, vil de bytte i alle husets 90 lyspunkter.

– Med tanke på at vi har gått fra 50 til 6 watt per pære, i 24 lamper, er det ingen overraskelse at strømforbruket til belysning har gått ned betraktelig. Men da vi forsto hvor mye vi kunne spare, bestemte vi oss fort for å bytte til LED-pærer i alle lyspunkter i huset, sier Christian Carlsen.

Når alle halogenpærene er byttet med LED, vil familien spare cirka 8.000 kroner bare i strømutgifter.

Slik sparer de

Regnestykket er basert på skifte fra 50-watts halogenpærer til 6-watts LED-pærer. Med 90 lyspunkter ser regnestykket slik ut:

Regnestykket ovenfor er angitt av Nortronic, som distribuerer LED-pærer i Norge. Trond Paasche, energirådgiver i Enova Svarer, bekrefter at regnestykket er korrekt.

Regnestykket forutsetter at lyset står på for fullt (altså ikke dimmet) i det antall timer som er angitt ovenfor - altså seks timer per dag. Regnestykket baserer seg også kun på spart kWh.

Tap av varme

Paasche, påpeker at det ikke er tatt med kostnader for ledbelysning kontra halogen, nedbetalingstid og tap av varmetilskudd.

- En halogenpære på 50 watt gir mye lys, men også mye varme. Denne varmen «mister» man ved å gå over til LED. Halogen kan bidra til oppvarming av boligen, men her anbefaler vi at oppvarming bør være via termostatstyrte oppvarmingsløsninger. Sommerstid ønsker vi ikke denne ekstravarmen fra belysningskilder som medfører behov for kjøling av boligen, sier Paasche til DinSide.

ROM TIL ROM: Familien Carlsen byttet først fra halogen til LED-pærer i gangen, kjellerstuen og på badet. Rommene har 24 downlights til sammen, noe som alene utgjorde en strømbesparelse på cirka 2300 kroner i løpet av ett år. Foto: NORTRONIC

Bytt mye sjeldnere

Én ting er besparelsen i strømforbruk. Men utskifting fra halogen til LED har også andre fordeler, blant annet at du ikke behøver å bytte pærer like ofte.

- Man må også se på levetiden og hva pærene koster. Noen LED-pærer har en levetid på opp i mot 25.000 timer, og de kan vare kanskje i 11 år eller lenger. Man må se dette kontra vanlige halogenpærer som varer cirka 1.500 timer, sier Paasche.

- Med samme tidsbruken per år blir det mer lønnsomt med LED, selv om de koster mer. Det koster endel å skifte ut alle, men med lang levetid går regnestykket likevel godt i LED-pærenes favør, sier Paasche videre.

Mindre fare for brann

LED-pærer innebærer også en betraktelig reduksjon i brannfare. Det har vært noen tilfeller av branntilløp i downlights med halogenpærer.

- Her er det en fordel med LED at de gir veldig lite varme, sånn sett. De nye LED-pærene gir jo også et godt lys, like godt som halogenpærene, sier Paasche.

På grunn av halogenpærenes høye varmeutvikling, går også halogenpærene lettere i stykker ved rystelser.

Les også: Brannfarene du må passe deg for

Uproblematisk bytte

Ifølge Paasche i Enova Svarer, skal det imidlertid ikke være noe problem å bytte 230-volts halogenpærer med LED-pærer:

Dette er pærer med GU10-sokkel, og der skal det ifølge Paasche ikke være mulig å bomme. Men det forutsetter at du kontrollerer at dimmeren kan benyttes med LED-pærene.

Dette bør du spørre om i en fagforretning, om du er usikker.

Det er ikke nødvendig å bytte alle pærene fra halogen til LED i en krets, man kan gjerne bytte en nå og da. Dette gjelder både om kretsen er koblet direkte eller via dimmer.

Dette koster det

Som Paasche også påpeker koster dimmbare LED-pærer mer enn de som ikke er dimmbare.

En dimmbar 6 W LED-pære koster eksempelvis 224 kroner per stykk (Megaman/Nortronic). Dersom du skal bytte ut eksempelvis alle 90 lyspunktene i en bolig, som i dette eksempelet med familien Carlsen, blir det en utgift på 20.160 kroner.

En 50-watts dimmbar halogenpære (GU10) koster rundt 69 kroner (Osram/Clas Ohlson). 90 lyspunkter vil koste 6.210 kroner.

En LED-pære varer 16 ganger lenger enn en halogenpære. Dersom lyset brenner 6 timer hver dag hele året., havner vi på 2.190 timer per år.

I løpet av 10 år ser kostnadene slik ut:

Halogen: 21.900 timer gir et behov på 14,6 halogenpærer per lyspunkt i løpet perioden. 14,6 x 90 lyspunkter = 1.314 pærer. Med en pris på 69 kroner per pære, koster det i løpet av 10 år: 90.666 kroner

LED: 21.900 timer gir et behov på 1 LED-pære per lyspunkt i løpet perioden. 1 x 90 lyspunkter = 90 pærer. Med en pris på 224 kroner per pære, koster det i løpet av 10 år: 20.160 kroner.

Besparelsen i løpet av 10 år blir da: 70.506 kroner

Dette kommer altså i tillegg til strømbesparelsen, som i dette regnestykket utgjør cirka 8.000 kroner per år.

Ser man også dette over en 10-årsperiode, blir det til sammen 150.506 kroner spart i løpet av 10 år.


Artikkel hentet ifra DinSide.no