Bryter Elko RS16 AS16/2 P IP44

SKU
1427222

Beskrivelse av Påveggsbryter IP44 i Admiral serien med skrutilkobling:

Påveggsbryteren i Admiral serien er konstruert med høykvalitetsmaterialer og robust design for å sikre pålitelig ytelse i krevende miljøer. Den er utstyrt med skrutilkobling, som gir en sikker og holdbar tilkobling uten risiko for løsning over tid.

Brytersokkelen er plassert i et forhøyet trau, en smart funksjon som bidrar til å beskytte sokkelen mot eventuell vanninntrenging. Dette designet sikrer at vannet passerer under trauet og ikke kommer i kontakt med sokkelen, og dermed minimerer risikoen for skade eller kortslutning.

Ved montering av bryteren er det viktig å åpne dreneringshull i underkant på kappen for å sikre riktig drenering av eventuelt vann som samler seg inne i kapslingen.

For ombygging til impulsbryter kan impulsfjær T47 (14 109 14) benyttes. Dette gir fleksibilitet for tilpasning til ulike bruksområder og behov.

Bryteren er utstyrt med skruterminaler med heiseklemme, som gjør installasjonen enkel og sikrer en pålitelig tilkobling. Festeavstanden er 38 mm, og den halogenfrie konstruksjonen bidrar til å opprettholde et trygt og sikkert miljø.

Med en kapslingsklasse på IP44 er bryteren beskyttet mot inntrengning av faste gjenstander over 1 mm i diameter samt vannsprut fra alle retninger. Dette gjør den egnet for bruk i både innendørs og utendørs miljøer der det er behov for pålitelig og sikker strømkontroll.

Bryteren har 2 polet 16 A kapasitet ved 250V, og den kan håndtere lysrør med en strøm på opptil 10A. Avmantlingslengden er 8 mm, og hver terminal kan ta imot opptil 2 ledere. Det maksimale momentet for tilstramming er 0,8Nm, i samsvar med IEC 62196-1 standarden. Maksimalt tverrsnitt for ledere er 2,5mm².

Med en elegant sort farge passer denne bryteren godt inn i ulike interiør- og eksteriørdesign, samtidig som den opprettholder høy funksjonalitet og sikkerhet.

Elko
Din vurdering
FargeSort

Forskrift om elektrisk utstyr

§ 12.Dokumentasjon på at sikkerhetskravene er oppfylt

For alt elektrisk utstyr, unntatt komponenter for innbygging i slikt utstyr, skal det foreligge en samsvarserklæring.

Som grunnlag for samsvarserklæringen skal det foreligge en teknisk dokumentasjon som skal gjøre det mulig å vurdere om utstyret er i samsvar med forskriftene. Dokumentasjonen skal i den grad det er nødvendig for vurderingen, dekke det elektriske utstyrets konstruksjon, produksjon og funksjon.

For stikkontaktmateriell for boliger m.v. skal det foreligge et typeprøvingssertifikat fra en prøveinstitusjon akseptert av sentral tilsynsmyndighet istedenfor den tekniske dokumentasjon i foregående ledd. Slikt materiell skal tilfredsstille sikkerhetskravene i norske normer.

Du kan lese mer på dsb (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) sin sider her.

Vi anbefaler alltid og bruke en autorisert elektrikker bedrift til alt arbeid. 

Hva kan du gjøre selv?

Det er begrenset hva du selv kan gjøre på det elektriske anlegget i din bolig. Her finner du en oversikt over det du har lov til å gjøre selv.

Dette har du lov til å gjøre selv på eget elektrisk anlegg:

 • Skifte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser.
 • Montere og skifte varmeovner hvis de har bevegelig ledning og støpsel.
 • Koble til eller skifte topolede støpsler til og med 25 A, med og uten jording.
 • Koble til eller skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording.
 • Koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere.
 • Koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende, som er koblet til med kroneklemme eller plugg/stikkontakt. Lampene må ikke være en del av den faste installasjonen.

Exempel på hva du ikke har lov å gjøre selv:

 • Montere og tilkoble Downlights
 • Montere nye stikkkontakter som er infelte
 • sette inn nye sikringer i sikrinsskap.
 • legge opp nye skjulte anlegg.
 • sette opp nye el-punkter som er innebygde

Ikke rør varmekablene

Mange tror de kan spare penger på å legge varmekablene selv, for deretter å be en elektriker om å koble det til det elektriske anlegget i huset. Ikke-faglærte har verken lov å legge, montere eller koble til fastmonterte varmekabler. Det er bare fagfolk som kan gjøre dette.

Unngå forsikringssmell

Er ikke arbeidet fagmessig utført, kan du få varmegang, som igjen kan lede til brann. Hvis forsikringsselskapet kan bevise at det har vært ikke-faglærte på ferde, kan forsikringen forkortes. Da risikerer du å ikke få dekket skadene.

Vi fant andre produkter du kanskje vil like!